Vilniaus universiteto studentų tyrimas apie teatrus sovietmetyje

Vilniaus universiteto Politikos mokslų ir tarptautinių santykių instituto trečio kurso studentės – Kamilė Prusevičiūtė, Greta Radzevičiūtė, Emilija Venskūnaitė – atlieka tyrimą Sovietinės ir posovietinės visuomenės antropologijos kurso galutiniam kursiniam darbui, kurio tikslas – ištirti Miltinio dramos teatro ir Klaipėdos dramos teatro veiklą sovietmečiu, pamatyti skirtumus tarp nuotaikų ir sąlygų juose bei teatrų kaitą jau Nepriklausomybės laikotarpiui atėjus.

Vilniaus universiteto Politikos mokslų ir tarptautinių santykių instituto trečio kurso studentės – Kamilė Prusevičiūtė, Greta Radzevičiūtė, Emilija Venskūnaitė ir aktoriai  Vytautas Kupšys ir Asta Preidytė.
Objekto panaudojimo teisės: CC BY

Susitikimui su Juozo Miltinio dramos teatro aktoriais buvo pasirinktas Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai priklausantis Juozo Miltinio memorialinis butas, kuriame išsaugota autentiška 20 a. pabaigos inteligento intelektualo gyvenimą menanti aplinka. Tyrimui atlikti apie J. Miltinio dramos teatro veiklą sovietmečiu ir ten vyravusias nuotaikas studentės susitiko su aktoriais Vytautu Kupšiu ir Asta Preidyte.

Vykdomo tyrimo metu autentiškoje režisieriaus namų aplinkoje su aktoriais buvo kalbėtasi apie aktorinės karjeros pradžią, kilusius iššūkius kuriant vaidmenis teatre, esant sovietinei priespaudai ir cenzūrai, apie jų patirtis vaidinant lietuviškose ir vakarietiškose pjesėse. Atliekant tyrimą svarbu pastebėti idėjas, perimtas iš režisierių Juozo Miltinio bei Povilo Gaidžio, palyginti sąlygas, sudarytas saviraiškai, ir įžvelgti potencialios rezistencijos būdus per teatrą, režisūrinius sprendimus pjesėse.